Magnetfiske: en attraktiv ny hobby

Jämfört med vanligt fiske är magnetfiske ... annorlunda. Medan andra fiskare drar in en måltid eller exotiska fiskar, halar magnetfiskare bokstavligen talat in troféer.

Hur fiskar du med magneter? Varför har det blivit så populärt? Och vad försöker folk hitta? Idag kommer vi svara på alla de frågor du inte visste att du hade om magnetfiske. Vi varnar dock för att du kan känna dig lockad av det själv!

Vad är magnetfiske?

Magnetfiske är precis vad det låter som: fiske, med magneter. Chockerande, vi vet, med det är inte svårare än så. Du knyter ett rep på en magnet och kastar i den i vattnet. Om du har tur fastnar det på något du kan hala in och ta med hem.

Har du någon gång tappat nycklarna i en avloppsbrunn när du klivit ur bilen? Eller tappat favoritkniven i vattnet när du fiskar? Det har hänt många personer och det är förmodligen därför magnetfisket började. Sedan dess har det utvecklats till en fullfjädrad hobby som är till en del miljövård, en del skattjakt.

Varför sysslar då personer med detta? Som vi nämnt, en del av lockelsen är ekologisk. Du kan avlägsna tonvis med skräp från vattnet, rensa upp åarna runt om där du bor eller göra sjön till en säkrare plats att bada i. Du kan även njuta av spänningen av att fiska utan att skada några fiskar. Den främsta lockelsen är dock möjligheten att hitta sjunkna skatter.

Vad kan jag fånga?

Som du kan föreställa dig är listan med vad du kan fånga ändlös. Allt som innehåller järn är inom räckhåll, från skruvar och muttrar till skyltar, cyklar, verktyg och till med det mest klassiska – en gammal stövel.

Det mest spännande du kan hitta på din magnet är ett kassaskåp. Du skulle bli förvånad om du visste hur ofta folk hittar gamla kassaskåp i åar. För det mesta är de tomma, förmodligen dumpade efter att ha stulits. Men då och då drar någon lycklig magnetfiskare upp en riktig skattkista!

Sen har vi magnetfiskets heliga Graal: vapen. Massor av vapen dyker upp i åar och kanaler, särskilt i Europa, där det fortfarande myllrar av vapen från andra världskriget. Revolvrar är ibland i helt fungerande skick, även om du förmodligen bör ringa polisen om du hittar ett modernt vapen – någon slängde det förmdligen i kanalen av en god anledning!


Utrustning för magnetfiske

Sugen på att testa magnetfiske? En av det bästa med det är att du inte behöver mycket utrustning för att komma igång. En nybörjarutrustning för magnetfiske kan kosta så lite som 300 kronor, så det är verkligen något alla kan prova på.

Magnet

Det första du behöver är en stor magnet! Mer tekniskt talat behöver du en neodymmagnet för fiske. Det finns två typer: ensidig och tvåsidig. Tvåsidiga magneter är användbara för att genomsöka botten, då saker och ting fastnar på bägge sidor. Ensidiga magneter är bättre för tunga lyft då de greppar bättre.

Vårt råd? Satsa på en ensidig till att börja med, och expandera sedan allteftersom.

Fiskemagneter kommer i olika styrkor, från runt 200 till över 1 000 kg dragkraft. Om det låter mycket, tänk på att det mäts under ideala förhållanden, fastsatt på en plan stålplåt. Av den anledningen rekommenderar de flesta magnetfiskare minst 500 kg.

Rep

Har du din magnet? Nästa grej du behöver är ett hårt rep. Syntetiska material som nylon är bäst, då de inte ruttnar. En del nylonrep är även torrbehandlade så att de inte blir tunga när de blir blöta. Utöver det, behöver du inget teknologiskt. Ett 20 meter långt klätterrep av bra kvalitet räcker, beroende på var du fiskar.

Handskar

Magnetfiske innebär hantering av mycket rostig metall, så handskar är i stort sett obligatoriskt. Åter igen, inget behov av dyra handskar. Vanliga arbetshandskar som du kan köpa i järnhandeln går bra. Köp inte för tjocka bara, då kanske du inte känner när magneten fastnar på något.

Dragg

Inget livsnödvändigt, men användbart. En dragg eller krok är bra för att dra upp större fynd när de kommer upp till ytan. Du kan knyta fast repet för att hålla fångsten på plats och sedan hala in det med kroken. Det kan även vara användbart för fynd som inte är fasta metaller.

Magnetförvaring

En mycket stark magnet kan vara svårt att förvara och transportera. Det vore ju inte så lyckat om den skulle fastna på din bil eller din garagedörr. Som tur är går det snabbt att lossa en magnet med lite polystyren. Ha med lite i en vanlig verktygslåda eller en liten kylväska för att vara på den säkra sidan.

Magnetfisketips för nybörjare

Nu när du har din utrustning och önskefångstlista är det dags att de dig ut och fiska! Magnetfiske är ganska enkelt, men det finns några praktiska tips som kan hjälpa dig igång med dina järnletaräventyr.

Var kan du fiska

Du kan hitta metall i nästan alla åar eller dammar där det finns folk. Broar, kanaler och pirar är också populära ställen. Där finns det hög fotgängar- och båttrafik, så chansen är stor att någon tappat sina nycklar, fiskekniv eller till och med kraschat ned i vattnet med cykeln. Pirar och bryggor är också utmärkta fiskevatten.

Om du vill hitta riktigt intressanta fynd måste du forska lite först. Kända historiska platser har kanske redan länsats av andra skattjägare, men de är ändå värda ett försök. Gamla vägar längs med åar eller kanaler och historiska hamnar kan också vara guldgruvor.

En knep för rep

Det vanligaste sättet att knyta fast repet på din magnet är med en knut. En del använder karbinhakar för själva länken, men du behöver ändå en knut någonstans. De goda nyheterna är att du inte behöver någon speciell fiskeknut.

De två populäraste knutarna för magnetfiske är fiolsteken och palomarknuten. De är bägge enkla att lära sig med lite övning. Och det viktigaste är att ingen av dessa knutar kan lossas genom att dra i dem.

Komma loss

Att magneten fastnar är ett vanligt problem för nybörjare. Det kan vara broräcket, en pelare på piren eller vad som helst av metall som sitter fast någonstans. Men vad det än är, är det enkelt att få loss din magnet, bara du vet hur.

Det första du bör göra är att dra magneten av i sidled. På så sätt går du inte emot hela dess dragkraft. Om inte det fungerar kan du testa att dra den från sedan med ett snabbt ryck. Om inte det heller lyckas, ropa in några förbipasseranden till en klassisk dragkamp.

Faror med magnetfiske

Som du kan föreställa dig är det inte helt riskfritt att dra upp rostig metall ur åar. Det mest uppenbara risken är att skära sig, så bär handskar för större fynd. För att vara extra säker är det en bra idé att få stelkrampsspruta om du inte fått någon spruta på sistone.

En annan, mycket mer dramatisk risk att ha i åtanke är bomber som inte exploderat. Det är är mycket vanligare i Europa, där bomber från andra världskriget fortfarande dyker upp då och då. Även i USA är det möjligt att komma över en gammal granat på flodens botten. Om du skulle hitta en ska du försiktigt sänka ned den i vattnet igen, knyta loss repet och ringa polisen.

Magnetfiskelagar

"Det här låter ju spännande och kul, men är magnetfiske lagligt?" Ja, vi skulle ju inte skriva om det om det inte vore det, men det betyder inte att du kan göra det var som helst.

I Sverige är magnetfiske lagligt. Men se till att kolla med de lokala myndigheterna innan du ger dig ut. Det kan finnas speciella lagar för specifika åar eller pirar som du fiskar från. Det sista du vill är att dra till dig handbojor!
Ett helt nytt sätt att fiska

Man skulle kunna säga att magnetfiske inte är riktigt fiske. Hur kan det vara det när du inte fångar någon fisk? Gamla metallgrejer är inte lika spännande som fisk. Men om inget nappar och du vill ha lite omväxling, varför inte testa magneter? Du kan resna upp i ån där du bor och kanske komma över en riktig skatt under tiden. Snacka om en win-win-situation!